Kabukları soyulan susamın kavrularak ezilmesiyle oluşan tahin her gün sistemli olarak tüketildiğinde insan sıhhatine önemli yararları vardır. Besin bedeli ve vitaminleri açısından varlıklı olan tahin dünya mutfağında farklı alanlarda tüketilirken Türk mutfağında genelde kahvaltıda pekmezle karıştırılarak tüketilir.
Dünya çapında çeşitli ülkelerin mutfağında yer alan tahin Yunanistan, Hindistan, Çin, İran, Kore üzere ülkelerde kullanımı epeyce yaygındır. Demir, bakır, çinko, potasyum, magnezyum mineralleri yanında E vitamini bakımından da çok zengindir. Tahin, içerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde bilhassa kış aylarında beden direncini güçlendirerek grip, nezle ve soğuk algınlığı üzere hastalıklardan korur. Bilhassa uzmanlar günde 2 kaşık tüketilen tahinin çok yararlı olduğunu söyler.
TAHİNİN YARARLARI NELERDİR?
Sabah kahvaltılarında soframızdan eksik olmayan tahin, her gün tertipli olarak belirli ölçüde tüketildiğinde insan sıhhatine sayısız yararı vardır. En doğal klâsik lezzetlerim ortasında olan tahin son günlerde çeşitli yemek tanımlarında karşımıza çıkar.
Vitamin deposu tahinin yararlarını sayacak olursak şöyledir:
İnsan sıhhatini sekteye uğratan ve zehirlenmelere kadar yol açan toksinler tahin sayesinde bedenimizden arınır.
Tahin, kan akışını tertibe soktuğundan ötürü damar tıkanıklığı, inme ve kalp krizi riskini azaltır.
Yüksek ölçüde kalsiyum içerdiğinden ötürü çocukların kemik gelişimine yararlı olurken, menopoz periyodunda bayanlarda görülen kemik erimelerinin önüne geçer. Ayrıyeten atletler, kemik ve kas gelişimine yararlı olduğu için bol bol tahin tüketirler.
Antioksidan özelliği sayesinde kanser hücrelerinin gelişmesini mahzurlar.
Protein oranı çok yüksektir, vejetaryanlar protein gereksinimlerini bol bol tahin tüketerek karşılamaya çalışır.
Sabahları güne başlamadan evvel tüketilen tahin güç deposu niteliğindedir ve gün uzunluğu dinç meblağ.
Böbreklerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Tahin, pekmezle karıştırıldığında kış aylarında üşüme, hasta, kırgın ve yorgun hissedilmesine pürüz olur.
Tahin içerdiği varlıklı vitamin ve mineraller sayesinde saç dökülmelerine mani olarak daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur.
Cildin meyyit hücrelerden arınmasını sağlayarak yaşlanmayı geciktirir. Nizamlı olarak tahin tüketmek daha parlak ve sağlıklı bir cilde kavuşmamızı sağlar.
İçerdiği bileşenler sayesinde beyin işleyişine de hayli yararı olan tahin, hudut hücrelerinin ve sisteminin tertipli çalışmasına yardımcı olur.
Metabolizmayı hızlandırarak sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur.
DOĞAL TAHİN YAPIMI
Sağlığa sayısız yararı olan tahinin imali da epeyce kolaydır. Şayet meskeninizde kendi doğal tahininizi yapmak isterseniz gereksiniminiz olan gereçler 1 su bardağı susam ve yarım su bardağı sıvı yağdır. Sıvı yağ isteğinize bağlı olarak fındık, mısır yahut zeytinyağı olabilir.
Susam yaklaşık olarak 7-8 dakika tavada kavrulur, kavrulduktan sonra blendırdan geçilir ve sıvı yağ eklenerek kıvamı tutana kadar blendırdan geçmeye devam edilir ve istediğiniz yoğunluk kıvamını elde ettikten sonra tahin tüketilmeye hazır hale gelir. Bu ölçülerle yaklaşık olarak 1 su bardağı tahin elde edilir.
TAHİNİN KULLANIM ALANLARI
Dünya mutfağında farklı alanlarda kullanılan tahin, Türk mutfağında bilhassa kahvaltılarda pekmezle birlikte tüketilir. Kahvaltılar dışında çeşitli hamur işi ve salatalarda da kullanılabilir.
Ülkemizde tahin en çok kahvaltılarda tahin helvası ve pekmez-tahin karışımı olarak tüketilir.
Kendi üzere besin bedelleri açısından varlıklı olan zerdeçal, zeytinyağı, elma sirkesiyle karıştırılarak salata sosu yapılabilir.
Bilhassa zayıflamak isteyenlerin öğünlerinde sıklıkla kullandıkları humusun içine eklenebilir.
Humus için gerekli materyaller:
2 su bardağı nohut, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, kimyon, limon, sarımsak ve yarım çay bardağı tahin bir kapta krema kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. İstenilen kıvama geldikten sonra tüketilebilir. Tok tutma özelliği sayesinde diyet yapanların sıklıkla tükettiği ve besin pahası epeyce yüksek bir mezedir.
TAHİN BESİN DEĞERLERİ
1 Porsiyon
Karbonhidrat 6.36
Protein 5.34
Yağ 14.4
Lif 1.5
Sodyum 22.2
Potasyum 124.2
Kalsiyum 126
Demir 0.75