Pesketaryen diyetin ne olduğuna açıklık getirilecek olursa, et çeşitlerinden sadece balık ve su (deniz) eserleriyle beslenme biçimini oluşturmaktadır. Sağlıklı ve süratli zayıflamanın kapılarını aralayan Pesketaryen diyetin içerisinde kıymetli ölçüde sağlıklı yağlar, tahıl, fındık ve baklagiller yer almaktadır. Son periyotlarda yaygınlığı giderek fazlalaşan bu kilo verme usulünde balık başta olmak üzere başka deniz (su) eserleri diyetin merkezine yerleştirilmekte ve beraberinde yumurta, bal ve sütle de desteklenmektedir. Vejetaryen beslenme halinin alt kümesi olarak nitelendirilen Pesketaryen diyette dikkat edilmesi gereken en değerli konu ise, gerek büyükbaş ve küçükbaş hayvanların gerekse kümes hayvanların eti tüketilmemelidir. Hem beyaz hem de kırmızı etle beslenmeme temeline dayanan bu zayıflama yolunda gün içerisinde bedenin ihtiyaç duyduğu protein ve vitaminler büyük oranda karşılanmaktadır.
Pesketaryenliğe yönelik gerçekleştirilen bilimsel araştırmaların sonucunda, bu beslenme halini benimseyenlerin bağırsak kanseri hastalığına yakalanma yüzdesi, gerek et tüketenlerden gerekse öbür vejetaryen beslenme formlarından çok daha az olduğu ortaya konulmuştur. Pesketaryen İtalyanca ”Pesce (Balık)” ve İngilizce ”Vegetarian (Vejetaryen)” sözlerinin birleşiminden türemekle birlikte, vejetaryan diyete nazaran süt & süt eserleri, yumurta ve bal üzere besinlerin tüketilebilmesi açısından daha esnektir.
PESKETARYEN DİYET NASIL YAPILIR?
Pesketaryen diyet listesinde ->%50 zerzevat ve meyveler, tüm yeşillikler
->%25 tahıl ve karbonhidrat grubu
->%25 deniz eserleri oranında bulunması gerekmektedir.
*Pesketaryen beslenme halinde katı kurallar bulunmamaktadır. Örneğin; haftada şu kadar balık tüket, şu kadar zerzevat diye bir mutlaklığa yer verilmemektedir.
PESKETARYEN DİYETTE HÜR OLAN BESİNLER HANGİLERİDİR?
-Kabuklu yemişler
-Süt ve süt ürünleri
-Karides
-Bitkisel yağlar
-Baharatlar
-Yengeç
-Balık etli makarna ve pizzalar
-Tahıllar
-Balık güveç ve benzerleri
-Kahvaltılık ürünler
-Somon
-Ton balığı
-Sebze ve meyve
-Sushi
PESKETARYEN DİYETİN YARARLARI NELERDİR?
Hem zerzevat hem de balık eserlerine tartı vermenin sonucunda bedene yüksek miltarda Omega 3 alınmaktadır. Bu sayede sıhhat açısından şu yararları sağladığını söyleyebilmek mümkündür:
*Unutkanlığın önüne geçilmesine yardımcı olmakta ve Alzheimer riskini azaltmaktadır.
*Göz hastalıklarına karşı gözetici vazife üstlenmektedir.
*Kalp damar hastalıklarına karşı yüksek müdafaa göstermektedir.
*Kemiklerin kuvvetlenmesini ve sağlıklı bir yapıya kavuşmasını sağlamaktadır.
-Yapılan araştırmalar doğtultusunda, ayda en az bir kez balık tüketen ve başka et çeşitleriyle beslenmeyenlerin yani pesketaryen beslenme formunu uygulayanların, et tüketenlere kıyasla bağırsak kanserine yakalanma riskinin %43 daha az olduğu saptanmıştır.