Mide ağrısını bilhassa yanlış ve yetersiz beslenme tetikler. En hassas organlardan olan mide yeme içme alışkanlıklarından çabucak etkilenebilir. Gerilim, çok sigara-alkol tüketimi mide ağrısını tetikleyen unsurlardandır. Şayet teşhis konulmamış bir hastalığınız yoksa hazımsızlık ve şişkinlikten kaynaklanabilir. Çok şiddetli olmayan ve kısa müddette geçen mide ağrıları konutta uygulanan doğal formüllerle tedavi edilebilir. Kısa periyodik olan bu ağrıların nedenini tespit edilip tedbir alındığında ağrının da önüne geçilebilir. Lakin uzun vadeli ve şiddetli mide ağrılarını dikkate alarak doktora danışılması gerekir.
Günlük ömürde mide ağrısına sebep olan birtakım faktörler şöyledir:
– Hazımsızlık
– Uzun mühlet aç kalma
– Aşırı yağlı yemek yeme
– Gaz sıkışması
– Stres
– Çok kilo
– Baharatlı yiyecek tüketme alışkanlıkları üzere.
Bu sebeplere bağlı olan ağrıların önüne alışkanlıkların değiştirilmesiyle geçilebilir. Ama beslenmeye ve gerilime bağlı olan nedenler dışında mide ağrılarına sebep olan kimi sıhhat meseleleri da vardır ve lakin bu ağrılar gerçek tedavi ve beslenme ile önlenebilir.
MİDE AĞRISINA SEBEP OLAN SIHHAT SORUNLARI
Reflü: Mide asidinin yemek borusuna ve oradan ağıza kadar gelmesidir. Başta midede ve boğazda yanma görülür. Midede yemek öğütme sürecinin akabinde mide asidinin yemek borusuna kaçmasıdır. Uzun periyodik olursa ve tedavi edilmezse yemek borusunun kendini koruyamayıp tahrip olmasına neden olur. Bu da beraberinde birçok hastalığı getirir.
Gastrit: Mide iç yüzeyini döşeyen mukoza isimli unsurun iltihaplanması sonucu oluşan rahatsızlıktır. Mide asidinin çok fazla üretilmesiyle mide duvarının esirgeyici iç katmanının ziyan görmesinden kaynaklanır. Sigara ve alkol kullanımı, bakteri, virüs enfeksiyonları, besin alerjileri, gerilim üzere sebeplerden oluşur. Bulantı kusma şişkinlik mide ekşimesi iştahsızlık belirtiler.
İlaç Kullanımı: Çok ilaç kullanımı midenin iç yüzeyini kaplayan hususun ziyan görmesine bağlı olarak midede ağrıya yol açar.
Ülser: Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağında aşınmalar sonucu oluşan yaradır. Oluşan yaralar mide ve onikiparmak bağırsağını koruyan tabakayı incelterek zayıflatır midede yaralar oluşturur. İstikrarsız ve sıhhatsiz beslenmek, uzun müddet aç kalmak, uykusuzluk, asitli besinlerin fazla tüketilmesinden, zerzevat ve meyvelerin yeteri kadar tüketilmemesinden kaynaklanır.
MİDE AĞRISINA NE YETERLİ GELİR? DOĞAL FORMÜLLER NELERDİR?
Mide ağrısı, şayet çok şiddetli ve uzun periyodik değilse doğal formüllerle müdahale edilebilir. Lakin, şiddetli ve uzun vadeli olan mide ağrıları için doktora danışılması gerekir.
Mide ağrılarına âlâ gelen birtakım doğal formüller şöyledir:
Zencefil Çayı: Düzenli tüketildiğinde mide işlevlerini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır, bulantıyı önler.
Çiğ Patates Suyu: Midedeki asit oranını düşürerek, ülser yaralarına güzel gelir. Midedeki yanmayı azaltır.
Karnabahar: Haşlanmış karnabahar midedeki asitlenmeye mahzur olur. Midedeki esirgeyici tabakayı korur, ülser yaralarını ve gastriti önler.
Ispanak: Buharda pişmiş baharatsız ve az yağlı ıspanak mide ağrısını hafifletir.
Elma Sirkeci: Yarım litre suya karıştırılan 1-2 çay kaşığı elma sirkesi ülser tedavisinde kullanılabilir.
Muz: Mide enzimleri ve hücrelerini arttıran yapısı sayesinde tahribatı önleyerek mideyi rahatlatır. Yanma hissini alır.
Süt ve Yoğurt: Sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur, mide ağrısını hafifletmek için bir bardak doğal süt yada bir kase mesken üretimi yoğurt tüketmek tavsiye edilir.
Tarçın: Midedeki asit oranının dengeleyen tarçın, yoğurda katılarak yenebilir.
Zeytinyağı: Safra salgısının istikrarlı bir formda salgılanmasına yardımcı olur, 1-2 çay kaşığı zeytinyağını direkt tüketilmesi mide ağrısını hafifletir.
Papatya Çay: Strese bağlı olan mide ağrılarında ruhsal olarak kişiyi rahatlatan papatya çayı mide ağrısının da önüne geçer.
Nane: Ülser ve gaz sıkışmasına düzgün gelir, nane çayı yahut nane limon yaparak tüketilebilir.