Kırmızı pancar ( İngilizce Red Beet ), kara pancar ismi da verilen bir pancar çeşididir. İsminden da anlaşılacağı üzere pancar bitkisinin köküdür. Tadı hafif tatlıdır. A, B, C ve P vitaminler ile demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum üzere minerallerce zengindir. Bu eksiksiz nimetin yaprakları da yenilebilir ve saydığımız yararlar pancar yaprakları içinde geçerlidir. İşte pancarın bilinmeyen tüm yararları…
PANCARIN YARARLARI NELERDİR?
– Kırmızı pancar, bedenin kalsiyumu tesirli olarak kullanabilmesi için değerli bir bileşen olan silis ile doludur. Kalsiyum kemik ve dişleri beslediği için günde bir bardak kırmızı pancar suyu içmek kemik erimesi ve cam kemik hastalığı üzere durumlardan korur.
– Sabahları limon ile karıştırıp tüketmeniz durumunda çok güzel bir iltihap engelleyici olduğunu söyleyebiliriz. Neredeyse bir çok besinde bulunmayan, protein, enzim, betalain bulunmaktadır.
– Pancar yüksek oranlarda demir içerdiğinden demir eksikliğine bağlı kansızlık için bulunmaz nimetlerden biridir. Kırmızı pancar içerisinde bulunan öteki kimi bileşikler ise demir emilimi arttırarak kansızlığa karşı uğraş etmektedir.
– Pancarın içerdiği yüksek ölçüde B vitamini ve folik asit, karındaki bebeğin omurgasınının oluşumuna dayanak olduklarından ötürü gebe bayanlara önerilir. Yapılan araştırmalara nazaran tertipli olarak tüketilen pancar, bebeklerde oluşan nöral tüp defektlerini önleyebileceği kanıtlanmıştır.
– Kırmızı pancar fazla ölçüde demir içermektedir. Demir bedenin değişik kısımlarına oksijen ve besin iletilmesine yardım eden kanın bir kesimi olan hemaglutinin (kan kümeleştirici) oluşumuna yardımcı olur.
– Kırmızı pancarın saç dökülmesi, sedef, egzama, ürtiker, kurdeşen ve karaciğer hastalıkları ile bedende kaşıntının önlenmesinde yararlıdır.
– Bağırsak hareketlerini hızlandırarak, sindirim sitemini düzenler. Böylelikle kırmızı pancarın içinde bulunan varlıklı lifler sayesinde hazım daha rahat sağlanarak, kabızlık problemleri ile karşılaşmazsınız.
– Pancar bilhassa pancar suyu, fitokimyasal bileşik olan glisin betain kaynağıdır. Betain ise, kanda toksik unsur birikimine neden olan, homosistein unsurunun düzeyini azaltmaya yardım eder. Kanda, homosistein oranının artması ise, koroner kalp hastalıklarına neden olmaktadır.
PANCARIN BESİN DEĞERİ!
Kalori 44 kcal Günlük Paha % 2.2
Karbonhidrat 8.0 g Günlük Paha % 2.7
Lif 1.3 g Günlük Kıymet % 5.1
Protein 1.2 g Günlük Kıymet % 2.5
Yağ 0.5 g Günlük Kıymet % 0.8
Kolesterol 0.0 mg Günlük Kıymet % 0.0
A Vitamini 287.0 IU Günlük Kıymet % 5.7
C Vitamini 8.2 mg Günlük Bedel % 13.7
Potasyum 279.0 mg Günlük Paha % 8.0
Kalsiyum 12.0 mg Günlük Bedel % 1.2
Demir 0.4 mg Günlük Bedel % 2.1
Yüzdelik günlük bedeller, günlük 2000 kalorilik bir diyeti baz alarak hesaplanmıştır. Bu bedeller sizin günlük kalori gereksiniminize nazaran daha fazla yahut daha az olabilir.
Kırmızı pancar, folik asit, potasyum, demir açısından zengindir. Bilhassa salatalarda tüketimi yaygındır.
%88 daha az kalori
%86 daha az protein
%64 daha az karbonhidrat
%100 daha az yağ içermektedir.
YAN TESİRLERİ NELERDİR?
Seyreltilmemiş pancar suyu güçlü tesirlere sahiptir.
Pancar suyunun saf olarak değil kereviz, havuç, elma üzere meyve ve sebzelerle karıştırılarak ve seyreltilerek içilmesi gerekir.
Yüksek ölçüde sulandırılmamış pancar suyu karaciğere ziyan verebilir.
Ses tellerine süreksiz ziyan verebilir.
Böbrek taşları, ülser ve duodenum rahatsızlığı olanların içmesi tavsiye edilmez.