Karaciğer yağlanması, karaciğerin yapısında normalinden daha fazla yağların depolanması oluşan önemli bir hastalıktır. Çok yaygın olan bu hastalık ülkemizde her 4 şahıstan 1’inde görülmektedir. Hastalığın temel nedeni beslenme alışkanlıkları ve hareketsizliktir. Bedenin muhtaçlığı dışında alınan çok şeker karaciğerde toplanarak yağlanmasına neden olur. Dört dereceden oluşan karaciğer yağlanması, birinci derecede tespit edildiğinde istikrarlı beslenme ve idmanla ilerlemesine pürüz olunabilir. Karaciğer yağlanmaları tedbir alınmazsa daha tehlikeli hastalıklara neden olabilir. Ciğerde iltihaplanmalara neden olan yağlanmalar vakitle kronik iltihap, siroz ve hatta karaciğer kanserine dahi neden olabilir.
Karaciğer yağlanmaları sinsice ilerleyen bir hastalık olduğundan direkt olarak karaciğerdeki yağlanmadan kaynaklı belirtiler hastalığın ileri düzeylerinde görülür. Lakin genel olarak karaciğer yağlanmaları fazla kilolu bireylerde görülen bir hastalıktır ve kesinlikle dikkat edilmesi gerekir. Bazen zayıf olup da karaciğerindeki yağ oranı olağanın üstüne olan şahıslarda olabilir. Bu bireyler genelde alkol – sigara tüketen, antrenman yapmayan ve istikrarsız beslenen bireylerdir.
KARACİĞER YAĞLANMALARININ NEDENLERİ
Ülkemizde çok yaygın görülen karaciğer yağlanmalarının asıl ve en tesirli nedeni alkoldür. Alkol, insan sıhhatine çok fazla ziyan veren ve birçok hastalığa neden olduğu için hekimler tarafından kullanılması yasaklanmıştır. Bilhassa karaciğeri direkt olarak etkileyen alkol, çok kullanımda ciğerin büyümesine ve karaciğer kanserine neden olur. Karaciğer yağlanmasına neden olan öteki ögeler şöyledir.
– Sigara kullanımı
– İstikrarsız ve sıhhatsiz beslenme
– Aşırı meyve suyu (doğal olmayan, ambalajlı ürünler) tüketimi
– Antrenman yapmama
– Un, şeker, nişasta yüklü beslenme
– İstikrarsız ilaç kullanımı, bilhassa her hastalıkta antibiyotiğe başvuran bireylerde daha fazla görülür.
– Gebelik
– Diyabet hastalığı
KARACİĞER YAĞLANMALARININ BELİRTİLERİ
Sinsice ilerleyen bir hastalık olmasına karşın, kendini fark eden ve tanıyan şahıslar karaciğerdeki yağlanmaları tespit edebilirler. Öncelikle bel ve göbek bölgelerinde yağlanma olan bireyler beslenmelerine dikkat ederek karaciğerlerinde oluşan yağlanmaların önüne geçebilirler. Çok net ve belirli belirtileri olmasa dahi kişinin hayatını olumsuz etkileyen birtakım belirtiler görülebilir. Karaciğer yağlanmasıyla birlikte görülebilen belirtileri şöyledir:
– Halsizlik ve bitkinlik
– Çabuk yorulma
– Mide bulantısı
– Kusma
– Karın ağrısı
KARACİĞER YAĞLANMASI TANISI VE TEDAVİSİ
Hastalığın teşhisinin konulmasındaki en temel formül ultrasondur. Ultrason ve tomografi usulüyle karaciğerinde yağlanma olup olmadığı tespit edildikten sonra gerekli testler yapılır ve hastalığın ilerleme durumuna nazaran tedavi uygulanır. Karaciğer şayet alkolden kaynaklı olarak yağlanmamış ise kimi ilaç tedavilerine başlanır. Şayet hasta tertipli ve sağlıklı beslenerek antrenman yapmazsa ilaçların pek de bir tesiri olmaz.
Karaciğer yağlanmasının en tesirli tedavisi beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle gerçekleşebilir. Ayrıyeten hastalık ne boyutta olursa olsun hastanın birinci olarak yapması gereken sigara ve alkol kullanımını bırakması gerekir. Karaciğer, bedenimizdeki en kıymetli organlarımızdandır. Bundan ötürü beslenme alışkanlıklarımızı, başta karaciğerin ve tüm organların sağlıklı çalışmasını sağlayacak formda ayarlamalıyız.
KARACİĞER YAĞLANMASINA DÜZGÜN GELEN BESİNLER
Sağlıklı bir karaciğer için yapılması gereken en kıymetli etken beslenme alışkanlıklarının değişmesidir. Alkolden yahut sıhhatsiz beslenmeden kaynaklı oluşan karaciğer yağlanmaları için güçlü antioksidan içeren ve sağlıklı besinlere başvurulmalıdır. Karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi tavsiye edilen besinler şöyledir:
– Türk kahvesi, içerdiği bileşenler sayesinde alkolden kaynaklı karaciğer yağlanmalarının önüne geçerek karaciğerin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Günde bir fincan sade kahve tüketmek tavsiye edilir.
– Enginar
– Balık
– Mevsiminde taze zerzevat ve meyve
– Bakla
– Zerdeçal
KARACİĞER YAĞLANMASINA KARŞI DOĞAL KÜR
5 litre suyun içine yapraklarıyla birlikte 4-5 adet enginar, yarım kilo hindiba otu, birkaç tutam lavanta, bir tutam kadar kurt pençesi, bir avuç kadar toz zerdeçal 3-5 dakika kaynatılır. Buzdolabında koruma edilen bu içecek, 40 gün boyunca sabah akşam 1’er bardak içilir. +0 gün uygulanan bu kür karaciğerin temizlenip sağlıklı çalışmasını sağlar.