Sağlıklı beslenmenin en temel taşlarından biri enginardır. Günümüzde pek sevilen bir zerzevat olmasa bile tüketimi hayli değerlidir. İçerisinde bol ölçüde A ve C vitaminleri kalsiyum, potasyum, demir ve fosfor üzere daha bir çok minarelleri barındıran bu mucizevi besin kaynağı karaciğer sıhhatinden böbrek sıhhatine kadar pek çok hastalığa uygun gelmektedir. Pekala enginarın yararları nelerdir? Enginar hangi hastalıklara âlâ gelir?
ENGİNAR NEDİR?
Enginar, mavi ve mor renklerde yetişen, papatyagiller familyasına ilişkin bir bitkidir. Genelde 50-150 cm uzunluğuna kadar ulaşabilen ve uzun mühlet dayanıklılık gösteren bu besin, Güney Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir. Ülkemizde en çok yetiştirilen bölge Marmara ve Ege Bölgeleridir. En çok yetiştirildiği kent ise Bursa’dır. Sert bir yapıya sahip olan bitkinin yapraklarının sapları bulunmamaktadır. Uzun ve oval yapıya sahip olan yapraklar, kesimli bir halde dağılmıştır. İki çeşit üretim sistemi bulunmaktadır. Taban sürgünleri ve kök modülleri ile yapılan üretimlerdir. En çok tercih edilen taban sürgünleri üretim formudur.
ENGİNARIN BESİN BEDELLERİ NELERDİR?
Enginar, A, K ve C vitaminleri kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, folik asit ve fosfor açısından epeyce güçlü bir besin kaynağıdır. Lif ve antioksidan içeriği epeyce yüksek olan eginarın 100 gramında 22 kcal kalori bulunmaktadır. 100 gram enginarın içerisinde bulunan besin pahaları oran tablosu aşağıdaki biçimdedir;
ENGİNARIN YARARLARI NELERDİR?
* Kolesterol düzeyini istikrarda fiyat.
* Sindirim sistemini güçlendirir.
* Anemi hastalığına uygun gelir.
* Demir eksikliğini giderir.
* Enginar kolesterolü sağlıklı bir düzeyde tuttuğu için karaciğerde oluşabilecek sıkıntılarında önüne geçer.
* Yüksek kolesterolden kaynaklanan felç ve inme üzere riskleri azaltır.
* İdrar söktürücüdür.
* Bağışıklık sistemini güçlendirir.
* İçerisinde bulunan K vitamini sayesinde kemik sıhhati açısından kıymetlidir.
* Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
* Hücrelerin yenilenmesi ve güçlenmesini sağlar.
* Potasyum ve sodyum açısından güçlü olan enginar kan suratını nizamlı bir düzeyde fiyat.
* Sindirim sistemini sağlıklı çalıştırdığı için zayıflamaya yardımcı olur.
* Kabızlığı giderir.
* Mesane sorunlarının önüne geçer.
* Antioksidan özelliği sayesinden hastalıklardan korur.
* Kansere yakalanma riskini azaltır.
* Cilt ve deride meydana gelen mantar, egzama üzere hastalıkların alternatif tedavisinde kullanılabilir.
* Beyin ve hudut sistemi üzerinde tesirlidir. Beyin sıhhatini korur.
* Mide ağrılarına yarar sağlar.
* Böbrek de oluşan rahatsızlıkların önüne geçer.
* Özellikle prostat kanserine ve göğüs kanserine karşı müdafaa sağlaması da enginarın yararları ortasındadır.
* Bedeni toksinlerden arındırır.
* Gerilimi maniler.
* Bulantı, kusma, ekşime, şişkinlik üzere problemlere âlâ gelir.
* Ateş düşürür.
ENGİNAR HANGİ HASTALIKLARA YETERLİ GELİR?
* Karaciğerde oluşan hastalıkları tedavi eder. Yağ azaltıcı özelliğe sahip enginar, karaciğer sıhhati için haftada 2-3 defa tüketilebilir.
* Böbrek taşı ve kumunu döker.
* Kabızlığı giderir.
* Sarılığa yararlıdır.
* Romatizma şikayetlerini azaltır.
* Vücudu ve zihinsel yorgunluğu giderir.
* Göğüs, rahim ağzı ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur.
* Ateş düşürür.
* Kalp ve damar sıhhatini korur.
* Hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın tesirlerini azaltır.
ENGİNARIN ZİYANLARI NELERDİR?
* Çok tüketilmesi halinde ishale, gaza ve karın şişkinliğine sebep olabilir.
* İdrar söktürücü özelliği olduğu için ishal problemlerin yaşadığınız devirlerde tüketilmemelidir.
* Kadınların hamilelik ve emzirme devrinde kimi sıkıntılar oluşturabileceğini söyleyen uzmanlar var. Sayıları çok az olsa da göz arkası edilmemesi gerekir. Anne adaylarının ve emzirme sürecinde olan annelerin tüketim için tabiplerine müracaatları önerilmektedir.