Ebegümeci familyasından olan bamya, ılıman bölgelerde, bilhassa Asya ve Güney Afrika bölgelerinde yetişmektedir. Ülkemizde de yaygın olarak yetişen bamya Balıkesir, İzmir, Amasya, İzmir bölgelerinde üretilir. Yaş ve kuru olmaz üzere farklı tüketim biçimleri vardır. İçerdiği güçlü vitamin ve minerallerle birçok sıhhat meşakkatine düzgün geldiği üzere kişinin beden direncini de güçlendirir. Yetiştiği birtakım ülkelerde ilaç ve kozmetik kesiminde kullanılmaktadır. Bamya içerdiği güçlü lifler sayesinde makûs kolesterolün ve kan şekerinin olağanlaşmasına yardımcı olurken bağırsak sıhhatini dayanaklar. Pek çok kişi tarafından fazla sevilmeyen bamya, yararları saymakla bitmeyen şifa deposudur. Farklı kullanım formlarıyla birçok hastalığa şifa olurken cilt ve saç bakımında da yararları vardır.
BAMYANIN FAYDALARI
– Farklı yemek, salata ve çayı yapılan bamyanın yanlışsız ve sağlıklı formda tüketildiğinde çeşitli hastalıklara yararları olduğu tespit edilmiştir. Genel olarak bamyanın yararlarını sayacak olursak şöyledir:
– Bamya, içerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sistemini sağlıklı çalışmasını sağlarken bağırsakları toksinlerden arındırır. Ayrıyeten kabızlık sorununa güzel gelir.
– Bamyanın içerdiği besin kıymetleri sayesinde anne karnında olan bebeğin sıhhatle oluşmasını sağlar, düşük riskini azaltır.
– Antioksidan ve iltihap giderici özelliği ile bedende toksinlerden oluşabilecek zehirlenmeleri önler.
– İçerdiği K vitamini sayesinde kemikleri güçlendirir. Bilhassa kemik gelişimi için çocukların tüketmesi tavsiye edilirken menopoz devrindeki bayanların da kemik erimesi yaşamaması için sıklıkla öğünlerine yer vermesi gereken besindir.
– Zengin lif ve antioksidan özelliği sayesinde bağırsakların iç duvarlarını temizler ve bununla ilgili oluşabilecek türlü hastalıkların önüne geçer.
– Besleyici bedeli yüksek olan bamyanın düşük kalorili olması diyet yapanlara tokluk hissi vererek sağlıklı kilo vermelerine yardımcı olur.
– İçerdiği vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.
– Birçok zerzevat ve meyvede bulunan pektin bamyada da bulunmaktadır. Bu, ilaç kesiminde kullanılan bir unsur olup makus kolesterolün düşmesine fayda.
– Gözlerde oluşabilecek katarakt ve göz tansiyonu hastalıklarına düzgün gelir.
– Mide asitlerini istikrarlar ve buna bağlı mide hastalıklarının meydana gelmesini mahzurlar.
– Kan şekerinin düşmesini sağlayan doğal ilaç niteliğindedir.
– Et tüketmeyen vejetaryenler için önemli bir protein deposudur.
– Kalp-damar sıhhatini koruduğu üzere buna bağlı oluşabilecek hastalıkların; felç ve kalp krizi üzere hastalıkların önüne geçer.
– Zengin bir probiyotik kaynağıdır.
– Sağlık konusunda birçok yararı olan bamyanın saç ve cilt bakımında da olumlu tesirleri vardır.
BAMYANIN KULLANIM ŞEKİLLERİ
Sağlığa sayısız yararı olan bamya çok kolay formda yemekleri yapılabilir. Bilhassa yaz aylarında çarçabuk tercih edilebilen bamya yemeği, salatası ve kızartması dışında farklı biçimlerde de yapılabilir.
Kan şekerini düşürmek için doğal ilaç olan bamya uzunlamasına kesilerek bir bardak suyun içinde bir gece bekletilir. Sabaha kadar bekletilen su içilerek kan şekerinin düşmesine yardımcı olur.
Saç bakımı için bir ölçü bamya tencere konup kaynatılır, yumuşayan bamyalar pak bir kaba alınarak püre haline gelinceye kadar ezilir ve saç kremi üzere saça sürülüp bir süre bekletildikten sonra durulanır. Bu doğal saç kremi baş derisinde kuruluğu ve kepeklenmeleri önlerken saçlara doğal bir parlaklık kazandırır.
Cilt bakımında da birebir saç bakımındaki üzere hazırlanan bamya yüze maske olarak uygulanır ve yumuşak hareketlerle masaj yapılarak bir müddet sonra durulanır. Yüzde oluşan sivilce ve lekelerin geçmesini sağlar.
BAMYA BESİN DEĞERLERİ
1 Su Bardağı
Karbonhidrat 2.64
Protein 2.52
Yağ 0.24
Lif 5.88
Kolesterol 0
Sodyum 3.6
Potasyum 342
Kalsiyum 100.8
Vitamin A 84
Vitamin C 43.2
Demir 1.44