Gıda zehirlenmeleri, günlük hayatta sıklıkla karşılaşabileceğimiz bir sıhhat problemidir. Bilhassa bozulmuş yada tarihi geçmiş yiyeceklerden kaynaklanan virüs, bakteri, parazit ve mikropların toksinler üreterek organların olağan işleyişini sekteye uğratmasıdır. En tehlikeli besin zehirlemesi bakterilerden kaynaklı olanlardır. Hastalıklı et, kümes hayvanları etinden kaynaklıdır. Besin zehirlenmeleri, bilhassa güzel pişirilmemiş, yıkanmamış besinlerden kaynaklıdır. Birtakım olaylar hafif olup bedenin kendi kendini tamir etmesiyle halledilirken kimi hadiseler tehlikeli hal alabilir. En kıymetli belirtisi ishaldir ve uzun müddetli ishal bedenin sıvı kaybetmesinden ötürü ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bireyde birkaç günden fazla süren ishal ve yüksek ateş varsa çabucak doktora gidilerek güzelleşme süreci nezaret altında gerçekleştirmelidir.
GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ
Belirtilerin kendini göstermeye başladığı andan itibaren çabucak müdahale edilmesi gerekmektedir. Besin zehirlenmesinde erken teşhis ve tedavi çok değerlidir, ne kadar erken doktora gidilirse o kadar çabuk tedavi edilir. Belirtilere karşın dikkat edilmeyip doktora gitmek ertelenirse ölümcül sonuçlara varılabilir. Besin zehirlenmesinin dikkat edilmesi gereken belirtileri şöyledir:
– Mide bulantısı
– Kusma
– Halsizlik
– Baş dönmesi
– Baş ağrısı
– Yüksek ateş
– Bulanık görme
– Ağızda kuruluk
Kusma ve Mide Bulantısına Alınması Gereken Tedbirler
Mide bulantısı kişiyi huzursuz ederken çok kusma da bedenin denetimsiz sıvı kaybetmesine neden olarak daha önemli sonuçlar doğurabilir. Bundan ötürü doğal ve faydalı önlemler alarak bu süreci daha az ziyanla atlatılmaya çalışılır. Örneğin:
– Yumuşak ve kolay yutulan besinlerin tüketilmesi (lapa pilav, muz)
– Kızartma üzere çok yağlı besinlerden uzak durulmalı
– Bol bol sıvı tüketilmeli
– C vitamini bol besinler (portakal, limon) tüketilmeli
– Mümkünse nane limon içilmeye çalışılmalı
GIDA ZEHİRLENMESİNİN TEŞHİS VE TEDAVİSİ
Zehirli besin bedene alındıktan birkaç saat sonra kendini mide bulantısı ve öbür belirtilerle göstermeye başlar. Belirtilerin akabinde doktora başvurularak o anki durum dikkatli bir taramayla tespit edilir. Hastalığın boyutuna nazaran doktor tedavi yöntemlerine başvurur.
Doğal Usullerle Besin Zehirlenmesi Tedavisi
1) Limon: Antiseptik özelliği sayesinde bedende oluşan toksinlerin ve mikropların anında yok olmasını sağlar. Günde 3-4 kere bir yemek kaşığı limon suyu içmek zehirlenmeye karşı en tesirli ilaçlardandır.
2) Sirke: Antibakteriyel olan sirke zehirlenmelere tesirli ilaç misyonundadır. 1 bardak ılık suya 1 çorba kaşığı kadar sirke eklenerek tüketildiğinde bedendeki ziyanlı bakterilerin daha çabuk yok olmasını sağlayacaktır.
3) Zencefil: Besin zehirlenmelerinden kaynaklanan kusma ve ishalin geçmesine yaramaktadır. Yemekten sonra içilen zencefil çayı mide bulantısı, kusma ve ishalin geçmesine yarayacaktır.
4) Yoğurt: Zehirlenme yaşandığı an birinci başvurulan besin yoğurttur. Antibakteriyel özelliğiyle tam bir panzehirdir. Hastayı çok zorlamadan belirli aralıklarla birkaç kaşık yoğur yemek hastalık sürecinin acilen geçmesine vesile olacaktır.
5)Bal: Zencefille karıştırıldığında birçok kaygıya deva olan bal, zehirlenmelerde en çok başvurulan doğal tedavi yoludur.
GIDA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
Yediğimiz yiyeceklerin nerede ve hangi şartlarda hazırlandığına dikkat etmek gerekir. Bilhassa tavuk, balık, yumurta üzere besinlerin tazeliğine dikkat ederek güvenilen marka ve yerlerden alınması gerekir. Marketlerde alışveriş esnasında son tüketim tarihine dikkat edilerek alınması gerekir. Zerzevat ve meyvelerin güzelce yıkanıp dezenfekte edilmelidir. Çok fazla dışarıdan beslenmek de bir müddet sonra besin zehirlenmesine neden olabilir. Açılan ambalajlı eserler tavsiye edilen tüketim müddetince tüketilmelidir. En değerlisi de pak ve tazeliğinden emin olduğumuz besinlerle meskende kendi yemeğimizi kendimizin pişirmesidir. Tüm bunlara dikkat edildiği takdirde besin zehirlenmeleri daha aza indirgenecektir.