Halk ortasında mevtten öbür her sıkıntıya deva olarak bilinen çörek otu tarih boyunca klasik tıpta en çok kullanılan baharat çeşididir. Çağdaş tıbbın oluşmasına kadar baharatlar insanoğlunun tedavisi için başvurduğu yegane bitkilerdi. Bundan dolayıdır ki bir toplumun zenginliği sahip olduğu baharat çeşitliliğine bağlıydı.
Çörek otu düğün çiçeği familyasından olup tohumlarından çoğalan bir bitki tipidir. Kuzey Afrika, Avrupa, Hindistan, Amerika’da yetiştirilebilir. Ülkemizde çarçabuk her yerde yetişen bu bitki yalnızca sıhhat alanında değil besin, ecza ve kozmetik bölümünde sıklıkla kullanılır.
Tarihsel olarak bakıldığında çörek otunun yararlarını keşfedip kullanılması Antik Mısır devrine kadar dayanmaktadır. Firavun Tutankamon’un (M.Ö 1323) mezarında rastlanan çörek otları, Tutankamon dirildiğinde sağlıklı bir hayat sürebilmesi için mezarına konmuştur.
Çağdaş tıbbın kurucusu olarak kabul edilen Hipokrat (M.Ö 460) başta karaciğer olmak üzere birçok tedavide kullanmıştır.
İslam filozof ve tıp uzmanı olan İbn Sina yazdığı tıp kitabın da çörek otunun yararlarına değinip tedavilerde kullanım biçimlerini anlatmıştır.
İslam Peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v) de çörek otu için şu Hadis-i Şerifi buyurmuştur:
‘Çörek otu yemeğe devam ediniz, çünkü onda mevtten öbür her çeşit deva mevcuttur.’
ÇÖREK OTUNUN YARARLARI NELERDİR?
Çörek otu günümüzde klasik yolların yanında çağdaş tıpta da kullanılan bir tedavi tekniğidir. Varlıklı vitaminler ve proteinlerle sayesinde birçok hastalığa âlâ gelir. En kıymetlisi de içerdiği antioksidanlar sayesinde bedeni toksinlerden arındırarak hastalıklara karşı direncini güçlendirir.
Çörek otunun esas mahzur olduğu hastalıklar:
Kanser hücrelerinin gelişip bedene yayılmasını pürüzler, karaciğer, göğüs, prostat kanserini yavaşlatır
Kalp ve damar yollarını korur
Mide hastalıklarını önler
Eklem ağrıları ve romatizmaya âlâ gelir
Hudutları yatıştırır
Halsizliği ve yorgunluğu alır
Yaraları iyileştirir
Kabızlığı giderir
Dolanım sistemine faydalıdır
Doğum yapan annelerde sütü çoğaltır
Baş ağrısının geçmesini sağlar
Kuru öksürük ve bronşite uygun gelir
Böbrek hastalıklarına düzgünleştirici tesiri vardır
Gaz sıkışması ve sindirim sistemine faydalıdır
Bağışıklık sistemini güçlendirir
İltihap kurutucudur
Kan şekerini düşürür
Gastrit ve ülser rahatsızlığına yararlıdır
Astım hastalarına düzgün geldiği görülür.
ÇÖREK OTUNUN KULLANIMI ŞEKİLLERİ
Çörek otunun yalnızca taneleri değil birebir vakitte yağı da kıymetlendirilebilir. Gerçek biçimde tüketilen çörek otu yağı üstte sayılan hastalıkların tedavisinde ilaç niyetine kullanılır. Örneğin:
Çay yahut kahveye birkaç damla eklenen çörek otu yağı astıma uygun gelmektedir.
Çörek otu yağının tıkalı buruna damlatıldığında burun tıkanıklığını ortadan kaldırır.
Zeytinyağı ve çörek otu yağı karıştırılıp yüze masaj yaparak uygulandığında yaşlanma belirtilerinin geciktirir
Bir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı çörek otu karıştırılıp tüketildiğinde ishal hastalığının geçmesini sağlar, birebir vakitte günde bir tatlı kaşığı alındığında birçok hastalığa da mahzur olduğu görülmektedir.
Soğuk sıkım çörek otu yağı salatalarda zeytinyağı yerine kullanılması tavsiye edilir.
Çörek otu yağı eklem ağrılarında ağrıyan bölgeye masaj yaparak uygulandığında ağrıları geçirdiği gözlemlenmiştir.
Hardal tohumu ve çörek otu ezilerek karıştırılır, 3 ay boyunca bu karışım sabahları aç karnına tüketildiğinde şekeri istikrarlar.
Tabipler cilt hastalıkları tedavisinde çörek otu kremini kullanırlar. Sivilce, egzama, sedef, mantar hastalıklarına yararlıdır.
ÇÖREK OTUNU KULLANMAMASI GEREKENLER
Sayısız yararı olan çörek otunun fazla kullanılması durumunda karaciğer ve böbreklerin işlevlerini bozup gerçek çalışmasına mani olabilir. Tavsiye edilen ölçüde tüketilmesine karşın böbrek ve karaciğerlerde bir problem çıkıyorsa doktora danışılması gerekir.
Anne sütünü çoğaltan çörek otunu gebelerin tüketmesi sakıncalıdır. Çörek otunu yemeğe devam eden gebelerin erken doğum ve düşük tehlikesi vardır.
ÇÖREK OTU BESİN DEĞERLERİ
100 gr Çörek Otunda:
Enerji : 375 kcal
Karbonhidrat : 44,24 gram
Yağ : 22,27 gram
Protein : 17,8 gram
Lif : 10,5 gram
A vitamini : 1270 miligram
Kalsiyum : 931 miligram
Demir : 66,36 miligram
C vitamini : 7,7 miligram